Ένας σεφ στην κουζίνα σας!!!

Views

268

Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που οικογένειες, φίλοι, συνεργάτες, συγκεντρώνονται γύρω από ένα εορταστικό τραπέζι.

Για αυτό το τραπέζι που θα μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα, σας προτείνουμε μια συνταγή του βραβευμένου σεφ Rick Stein από την Αγγλία, που δηλώνει λάτρης του κρόκου Κοζάνης και της Ελληνικής κουζίνας.

Το γεύμα σας μπορείτε να το συνοδέψετε με ένα αναψυκτικό πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Ο κρόκος ήταν από την αρχαιότητα γνωστός για τις πολύτιμες ιδιότητές του, γι’ αυτό και οι θεϊκοί συμβολισμοί του είναι πολλοί και διαχρονικοί.

Έλληνες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι έκαιγαν κρόκο για θυμίαμα στους θεούς. Στο Βυζάντιο, από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου χρησιμοποιούνταν συχνά ως βαφικό υλικό στις αγιογραφίες για το φωτοστέφανο των αγίων καθώς και σε βυζαντινά χειρόγραφα, όπου τα κεφαλαία γράμματα σύμφωνα με τις καλλιτεχνικές παραδόσεις βάφονταν με κρόκο.

Για τους χριστιανούς ο κρόκος είναι ένα από τα εξήντα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Αγίου Μύρου, του τελετουργικού υλικού που συμβολίζει τα πνευματικά δώρα του Αγίου Πνεύματος τα οποία λαμβάνουν οι πιστοί κατά τη διαδικασία του μυστηρίου του Χρίσματος.

Ο κρόκος είναι ξακουστός από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές, χρωστικές
και αρτυματικές ιδιότητές του. Στη Μινωική Κρήτη το πανέμορφο άνθος του
αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς της Φύσης και η συλλογή του γινόταν
πάντοτε με τελετουργικό τρόπο. Ξακουστή, πάλι, είναι μια τοιχογραφία από το
Ακρωτήρι της Σαντορίνης που χρονολογείται γύρω στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.,
στην οποία απεικονίζονται νεαρές ντυμένες με πολύχρωμα ρούχα που γεμίζουν τα
καλάθια τους με κρόκους.
Η κύρια χρήση του κρόκου στην αρχαιότητα ήταν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Ο Ιπποκράτης τον συνιστούσε για την αντιμετώπιση παλαιών και πρόσφατων
τραυμάτων καθώς και σε πολλά ακόμα νοσήματα. Ο Διοσκουρίδης, αναφέρει
στο σύγγραμμα του «Περί Ύλης Ιατρικής» ότι ο κρόκος διαθέτει χωνευτικές,
διουρητικές, μαλακτικές και αφροδισιακές ιδιότητες και ότι ανακατεμένος με γλυκό
κρασί προστατεύει από τη μέθη. Ο κρόκος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην
παραδοσιακή ιατρική ως αντικαταρροϊκό, ευστόμαχο, αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό
και εμμηναγωγό. Οι σύγχρονες έρευνες γύρω από τα μυστικά που κρύβει ο κρόκος
είναι πολύπλευρες και διαρκώς προκύπτουν νέες ανακαλύψεις. Πολλές από τις
παραδοσιακά αποδεκτές ιδιότητες του κρόκου, όπως η αντισηπτική της στοματικής
κοιλότητας, η αντισπασμωδική και η χωνευτική επικυρώθηκαν έτσι πειραματικά,
προέκυψαν όμως και νέοι τομείς θεραπευτικής εφαρμογής του. Γνωρίζουμε έτσι
με βεβαιότητα ότι τα στίγματα του κρόκου διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές,
αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές
ιδιότητες, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες
και ιδιαίτερα τη μνήμη, καθώς και ότι προσφέρονται για την ανακούφιση του πόνου
της παιδικής οδοντοφυΐας.
Η ποιότητα του κρόκου προσδιορίζεται αντικειμενικά με την διεθνώς
αναγνωρισμένη διαδικασία του ISO (3632 TS), όπου μετρώνται οι συγκεντρώσεις
της κροκίνης (crocin_χρώμα), της πικροκροκίνης (picrocrocin_γεύση), και της
σαφρανάλης (safranal_άρωμα) που αποτελούν τα χαρακτηριστικά ποιότητάς του.
Ο ελληνικός κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Με χρωστική
δύναμη 256,επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 66 βαθμούς
υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο.

Κρόκος για το εορταστικό σας τραπέζι.
Κοτόπουλο με δαμάσκηνα, κρόκο Κοζάνης και πάπρικα
8 μπούτια από κοτόπουλο, χωρίς πέτσα
μια πρέζα κρόκο Κοζάνης (ή σαφράν ισπανικά)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ½ κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (6 γύροι στον μύλο)
Βάλετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό τα μπούτια του κοτόπουλου και
το σαφράν. Αφού πάρουν βράση, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα να
σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά. Στραγγίστε, κρατώντας το ζωμό τους στην άκρη.
Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και
σοτάρετε το κρεμμύδι ελαφρά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Προσθέστε την πάπρικα, και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε τα μπούτια
κοτόπουλου μαζί με περίπου 700ml από το ζωμό και τα δαμάσκηνα.
Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράσετε για περίπου 20 λεπτά ακόμα.
Αν η σάλτσα είναι πολύ ρευστή, αφαιρέστε το κοτόπουλο, τα δαμάσκηνα και τα
κρεμμύδια με μία τρυπητή κουτάλα και αφήστε την να βράσει, μέχρι να «δέσει».
Τέλος, σερβίρετε με πιλάφι.
Αναψυκτικό με μέλι
¼ γραμμ. κρόκος
1 φλυτζάνι μέλι
1 λίτρο παγωμένο νερό
3 – 4 φέτες λεμόνι
5 – 6 φέτες πορτοκάλι
5 – 6 φέτες μήλου
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
3 – 4 φύλλα δυόσμου
Μουλιάστε το κρόκο σ’ ένα φλυτζάνι καυτό νερό για μερικές ώρες. Μετά ρίξτε το
σε μια μεγάλη γυάλινη κανάτα, προσθέτοντας το μέλι και το νερό. Ανακατέψτε καλά
να διαλυθεί το μέλι και δοκιμάστε αν είναι όσο γλυκό θέλετε. Ρίξτε τις φέτες των
φρούτων στην κανάτα και, πριν σερβίρετε, προσθέστε το χυμό του λεμονιού,
τον δυόσμο και μερικά παγάκια.

ΠΗΓΗ:ΚΟΡΡΕΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ Α.Ε