ΑΝΑΝΑΣ…ο ωφέλιμος!Μια ξεχωριστή ιστορία…

Views

2600

Είναι κίτρινος, γλυκός, ξινός, χυμώδης, δροσιστικός. Αναφορές γίνονται για την προέλευσή του από τα βάθη της Βραζιλίας όπου οι ιθαγενείς τον ονόμαζαν «νανά». Με τη βοήθεια του εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου μεταπήδησε στην Ευρώπη μετά τα τέλη του 1490.

Εκτός από το γλυκό καρπό του, το μέρος το οποίο χρησιμοποιείται και συγκεντρώνει τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι ο μίσχος του. Ο μίσχος περιέχει ένα ένζυμο, την βρωμελίνη, με πολύ σημαντικές ιδιότητες: διασπά τις πρωτεΐνες, επιταχύνοντας την χώνεψη τους, συνεπώς δεν νιώθουμε φούσκωμα και βοηθάει στην αποβολή τους απ’ τον οργανισμό. Παράλληλα κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι θεραπευτικές δόσεις του ενζύμου αυτού μπορούν να παρέχουν ευεργετικά οφέλη στην φλεγμονή, απορροφώντας έτσι εντοπισμένα οιδήματα.

Ποικίλες είναι οι επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία:

∗ 1 φλιτζάνι ανανά περιέχει 80 μόνο θερμίδες και μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα μας. Ωστόσο περιέχει 150gr ζάχαρη, πολύ υψηλό ποσοστό, ιδιαίτερα για διαβητικούς.

∗ Είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους που συνδέεται με την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα. Βοηθώντας τις καύσεις του λίπους (λιποδιαλύτης), ο ωμός ανανάς είναι ένα εξαιρετικό φρούτο πλούσιο σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες: Β1, Β6, νιασίνη, βιτ. C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην προστασία έναντι της εμφάνισης νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών) αλλά και σίδηρο.

∗ Οι διουρητικές του ιδιότητες είναι μοναδικές γι αυτό και πολλοί λαοί τον χρησιμοποιούν για την εξάλειψη των εντερικών σκουληκιών καθώς έτσι καταπραΰνει και διευκολύνει από εντερικές διαταραχές.

∗ Ο ανανάς ενισχύει τα ούλα επειδή περιέχει βιτ. C και βοηθάει τα δόντια να είναι δυνατά και υγιή. Μιας και περιέχει καροτίνη, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αν και έχει πολλά οφέλη η κατανάλωσή του δεν πρέπει να είναι υπερβολική επειδή εμπεριέχει υψηλό οξύ (oscalat). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό λίθων των νεφρών, όπως και η ζάχαρη που προαναφέραμε.

Ο ανανάς ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα με μεγαλύτερο παραγωγό την Χαβάη, καταναλώνεται φρέσκος, μαγειρεμένος, σε χυμό, διατηρημένος και βρίσκεται σε ένα ευρύ φάσμα στις κουζίνες. Τα δε φύλλα του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες για την παραγωγή μιας υφασμάτινης ίνας: «pina», ένα υλικό που φτιάχνουν τα ανδρικά διάφανα πουκάμισά τους «barong» και τα γυναικεία. Στα ισπανικά οι ανανάδες ονομάζονται «pina», παράδειγμα το ποτό pinacolada!

Είναι πολύ δροσιστικός επειδή η περιεκτικότητά του σε νερό είναι πολύ υψηλή και συχνά τον συναντάμε και σε θεραπείες ομορφιάς, εκτός από διατροφής. Βάζοντάς τον στη διατροφή μας είναι βέβαιο πως ενισχύουμε τον οργανισμό μας και δυναμώνουμε την άμυνά του.

Επιμέλεια: Ναταλία Μεντέ – Φαρμακοποιός