Αντιμετώπιση μυκητιάσεων και μολύνσεων γνωστές σαν ‘’το πόδι του αθλητή’’ με Αρωματοθεραπεία

Views

676

Το πόδι του αθλητή επηρεάζει το 3-15 τοις εκατό του πληθυσμού κάθε χρόνο. Είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους μυκητιασικών λοιμώξεων που παρατηρούνται στους ανθρώπους. Έως και το 25% των ανθρώπων (1 στα 4) πιθανότατα θα εμφανίσουν συμπτώματα σε κάποιο σημείο.

 Μέρη του σώματος όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα του ποδιού του αθλητή είναι τα εξής:

  • Οι χώροι μεταξύ των δακτύλων. Το χάσμα μεταξύ του μικρού δάχτυλου και του δάχτυλου του ποδιού δίπλα του είναι εκείνο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν συμπτώματα.
  • Στο πέλμα του ποδιού, καθώς και στις φτέρνες.

Κοινά σημάδια και συμπτώματα του ποδιού του αθλητή

  • Αίσθημα  θερμότητας γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών.
  •  Σχισμένο ή λεπιοειδές δέρμα στα δάκτυλα που φαίνεται πολύ ξηρό.
  • Μπορεί να αναπτυχθεί λευκός χρωματισμός του δέρματος, ή μερικές φορές ερυθρότητα γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών. Σε βαριές περιπτώσεις ποδιών του αθλητή, το δέρμα μπορεί να φαίνεται πράσινο μεταξύ των δακτύλων.
  • Οίδημα, πάχυνση του δέρματος, ζέστη και πόνος μπορεί να συμβεί σε μερικές περιπτώσεις. Το πρήξιμο γίνεται χειρότερο όταν η μόλυνση είναι βαθύτερη και πιο σοβαρή.
  • Μερικές φορές μια «καυτή» μυρωδιά στα πόδια.
  • Αν και λιγότερο συχνές, έλκη ή φλύκταινες μπορεί να σχηματιστούν σε σοβαρές περιπτώσεις ποδιών του αθλητή. Αυτές οι φουσκάλες βρίσκονται στο κάτω μέρος των ποδιών.
  •  Αν  αφεθεί, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα όπως αποχρωματισμό των νυχιών, τσιμπήματα, φαγούρα, ερυθρότητα και μερικές φορές βακτηριακή λοίμωξη.

Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον δύο ισχυρά αιθέρια έλαια για να απαλλαγείτε από τους μύκητες.

Α.ε. Ρίγανης: έχει βρεθεί  ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο για τη μείωση των λοιμώξεων όπως και οι αντιμυκητιακές θεραπείες ή ακόμα και αντιβιοτικά.

Η θυμόλη και η καρβακρόλη, που υπάρχουν στο α.ε. της ρίγανης είναι τα δύο κύρια ενεργά συστατικά για την εξουδετέρωση  του μύκητα.

Α.ε. Tειόδενδρου: περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται melaleuca. Ένας μεγάλος όγκος έρευνας που δημοσιεύθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες δείχνει ότι υπάρχουν πολλές  του α.ε. tea tree. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση του ως φυσικού αντιμυκητιασικού παράγοντα. Χρησιμοποιείται  ακόμα για την αντιμετώπιση της ακμής.

Πως τα χρησιμοποιούμε

Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούμε για να ενσωματώσουμε τα α.ε. δεν είναι πάντα τα ίδια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η σωστή επιλογή, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα  είναι το αναμενόμενο. Επίσης το μείγμα που φτιάχνουμε το βάζουμε σε γυάλινο σκούρο βάζο , οποιοδήποτε άλλο υλικό καταστρέφει  τα φυτικά έλαια. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε το έλαιο καρύδας είναι μια εξαιρετική επιλογή. Επάλειψη δύο φορές την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Συνιστώ επίσης να δοκιμάσετε αιθέρια έλαια άνηθο, λιβάνι, κανέλα, πιπέρι , ιδίως  για πρόληψη ανάπτυξης  μύκητα  στα νύχια ή σε άλλες περιοχές των ποδιών.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε προβιοτικά και συμπλήρωμα διατροφής σκόρδου.

Επιμέλεια: Διονύσιος Μεντές, Φαρμακοποιός-Αρωματοθεραπευτής