Βιταμίνες…για γερό μυαλό!

Views

892

Σήμερα είναι γνωστή η αναγκαιότητα του οργανισμού για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, εξαιτίας της καθημερινής μείωσης της ενέργειας λόγω του έντονου στρες και των καθημερινών δυσκολιών. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θεωρείται ευεργετική και ισορροπημένη έτσι ώστε να μας εξασφαλίσει την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών που είναι σημαντικές και συμβάλλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο υπάρχει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, οι οποίες αυξάνουν τη νοητική απόδοση και αξιοποιούν την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο. Οι βασικότερες από αυτές είναι:

  1. Βιταμίνη Β5: Αυτή η βιταμίνη υπάρχει σχεδόν παντού όπως λέει και το όνομα της (Παντοθενικό Οξύ). Είναι είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης γι αυτό και σπάνια παρατηρείται έλλειψη της. Παρόλα αυτά η κακή συντήρηση των τροφών μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε Β5. Πονοκέφαλος, ζάλη, κόπωση, πολλές φορές είναι σημάδια έλλειψης της. Πηγές τροφών αυτής της βιταμίνης είναι: συκώτι, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, πέστροφες, γαρίδες και κρόκος αυγού.
  2. Χολίνη/Ινοσιτόλη: Σε περίπτωση που δε μπορείτε να θυμηθείτε ονόματα και αριθμούς τηλεφώνου και η χοληστερίνη σας είναι αυξημένη, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση των τροφών που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια του συμπλέγματος Β και συμβάλλουν στη νοητική λειτουργία και στη σωστή δομή των κυττάρων. Η ινοσιτόλη είναι ένας ρυθμιστικός παράγοντας του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.Η χολίνη είναι απαραίτητη για τη διαβίβαση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο. Χωρίς τη χολίνη η λειτουργία του εγκεφάλου και ο μηχανισμός της μνήμης έχουν πρόβλημα.Πηγές τροφών είναι: ξηροί καρποί, ψάρια, πουλερικά, φασόλια σόγιας.
  3. Βιταμίνη Β12: Η κύρια πηγή της είναι τα ζωικά τρόφιμα γι αυτό και οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα. Η έλλειψη της μπορεί να επιφέρει ακόμα και νευρικότητα ενώ είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πηγές αυτής της βιταμίνης είναι: κρέας, ψάρια (σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλα), αυγά, γαλακτοκομικά.
  4. Βιταμίνη C: Από τις σημαντικότερες βιταμίνες καθώς προστατεύει τα αγγεία, από την αρτηριοσκλήρυνση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα περισσότερα ζώα συνθέτουν από μόνα τους τη βιταμίνη C ενώ ο άνθρωπος είναι από τις λίγες εξαιρέσεις την προμηθεύεται αποκλειστικά από την τροφή του. Σημαντική η συνεισφορά της στην καταπολέμηση του έντονου στρες, το οποίο δυσκολεύει πάρα πολύ τη νοητική λειτουργία. Πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι: πορτοκάλια, λεμόνια, πιπεριές, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι.
  5. Μαγνήσιο: Ένα μέταλλο που βοηθάει στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών. Συμμετέχει στο μηχανισμό μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων, στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου, στη σύνθεση πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων. Ανεπάρκεια αυτού παρατηρείται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό αλλά και υπερθυρεοειδισμό. Πηγές του μαγνησίου είναι: μπανάνες, αμύγδαλα, πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, ταχίνι,φασόλια.

Σκοπός μας είναι να επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο παρουσιάζοντας και άλλα μικροδιατροφικά συστατικά και βότανα, που δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένα προβλήματα, που αφορούν στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε επιλέγοντας τα κατάλληλα συμπληρώματα για εσάς, στις σωστές δοσολογίες!

Επιμέλεια: Ναταλία Μεντέ – Φαρμακοποιός