Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) : πόσο καλά την ξέρουμε;

Views

974

Δουλειά όλη μέρα, άγχος (μνημονιακό κυρίως), κακή ή και καθόλου διατροφή και το βράδυ μιας και χαλαρώνουμε πλακωνόμαστε σε λουκούλλεια δείπνα, αλκοόλ, αναψυκτικά. Αν επιπλέον είμαστε σε καμιά ταβέρνα, ή σε φιλικό σπίτι έρχεται και το γλυκάκι στο τέλος να δέσει με τη διατροφική κραιπάλη, πέφτοντας σα βαρίδι στο ήδη καταπονημένο στομάχι μας. Ωραία!  Η μέρα φεύγει, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έρχεται!

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ΓΟΠ είναι η κατάσταση κατά την οποία το φαγητό ή τα υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Μπορεί να συμβαίνει συχνά, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, μετά τα γεύματα. Όταν τα επεισόδια αυτά της παλινδρόμησης του γαστρικού περιεχομένου αυξηθούν σε συχνότητα και διάρκεια, τότε προκαλείται η νόσος.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

√ Αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, ναυτία, εμετός και σε πιο προχωρημένη κατάσταση δυσκολία ή πόνος στην κατάποση, βράχνιασμα στη φωνή, βήχας, ροχαλητό, πονόλαιμος, ρέψιμο, πόνος στην κατάποση. Επειδή τα ίδια συμπτώματα με τη ΓΟΠ εμφανίζουν και άλλες παθήσεις, ο γιατρός με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων θα σιγουρευτεί για την ύπαρξή της ή όχι.

Παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση, μπορεί και να την προκαλούν ακόμα και που πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται:

-μεγάλα ή πολύ λιπαρά γεύματα ιδιαίτερα πριν ξαπλώσουμε

-μεγάλες, αμάσητες μπουκιές

-κατανάλωση υγρών, ιδιαίτερα αναψυκτικών μαζί με το φαγητό

-σοκολάτα, καφές, τσάι, μέντα, αλκοόλ, όξινα φρούτα και χυμοί τους, μπαχαρικά

-κατάκλιση, σκύψιμο ή ανύψωση αντικειμένων μέσα σε δύο ώρες από τα γεύματα

-κάπνισμα

-στενά ρούχα που σφίγγουν την κοιλιά

-αυξημένο βάρος

Η ΓΟΠ είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, που εμφανίζεται στον καθένα με διαφορετική ένταση συμπτωμάτων. Το πρώτο που κάνουμε είναι ν’ αποφεύγουμε συνήθειες-διατροφικές κυρίως που μας πειράζουν. Αν επιμένει με συμπτώματα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα  θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, γιατί αν η ΓΟΠ γίνει χρόνιο νόσημα θα σας ταλαιπωρήσει. Στην Ελλάδα 4 στους 10 την παρουσιάζουν, αλλά μόνο 1 στους 10 ξέρει ότι πάσχει.

Αιτίες που οδηγούν στην πάθηση είναι:

  1. δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα
  2. διαφραγματοκήλη
  3. ανωμαλία στις περισταλτικές κινήσεις του οισοφάγου
  4. αυξημένη παραγωγή υδροχλωρικού οξέως από το στομάχι
  5. ορισμένα είδη φαρμάκων

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει αντιόξινα, ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων της ισταμίνης, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και φυσικά εννοείται ότι δεν προβαίνουμε στη λήψη κανενός φαρμάκου χωρίς την έγκριση ειδικού.

Η φύση δεν μένει αμέτοχη στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε τη ΓΟΠ.

  • Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το μελισσόχορτο, το χαμομήλι, ο μαραθόσπορος, ο γλυκάνισος, το τζίντζερ και η μαστίχα. Υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν μίξη  κάποιων απ’αυτά, οπότε τα προτιμούμε.
  • Η συνδρομή της ρεφλεξολογίας είναι σημαντική. Ο ειδικός ρεφλεξολόγος θα «δουλέψει» το συγκεκριμένο ρεφλεξολογικό σημείο στο πέλμα, που βρίσκεται κοντά στην καμάρα του ποδιού.
  • Η αρωματοθεραπεία μας προσφέρει συγκεκριμένα αιθέρια έλαια και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως μείγμα  για εισπνοές και επάλειψη στο ηλιακό πλέγμα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η ΓΟΠ είναι μια πάθηση την οποία μπορούμε να αποφύγουμε, απλά προσέχοντας κάποια βασικά πράγματα που αφορούν στη διατροφή μας και στον τρόπο ζωής μας.  Άλλωστε «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Επιμέλεια: Διονύσιος Μεντές – Φαρμακοποιός

Πηγές: esophagus.gr , iatronet.gr