ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΣ, μια ψυχαναγκαστική διαταραχή!

Views

802

pharmajoy:Ένα ιδιαίτερο άρθρο που αξίζει να διαβάσουμε ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι…

“Σύμφωνα με την Ελληνική μυθιστορία, ο Δαίδαλος ο οποίος ήταν διάνοια, μεγάλος εφευρέτης με ιδιαίτερη ευφυΐα στην αρχιτεκτονική, ξακουστός για τις θαυμαστές του ικανότητες που έχτισε τον λαβύρινθο κατ εντολή του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, κατασκεύασε (δύο ατομικές πτητικές μηχανές) “κέρινα φτερά” για να αποδράσει μαζί με τον γιο του τον Ίκαρο από τον βασιλιά Μίνωα ο οποίος τους κρατούσε φυλακισμένους στο παλάτι του στην Κρήτη.

Όταν λοιπόν αποδράσανε πετώντας πάνω από το Αιγαίο πέλαγος, ο Ίκαρος γοητευμένος από την πτήση παράκουσε την εντολή του πατέρα του να μην πετάει πολύ ψηλά για να μη λιώσει από τη ζέστη του ήλιου το κερί των φτερών, ούτε και πολύ χαμηλά για να μην λυθούν τα φτερά από την υγρασία της θάλασσας, πέταξε ψηλά προς τον ήλιο με αποτέλεσμα να λιώσει το κερί και να αποκολληθούν τα φτερά, να πέσει στη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του.

Η θαλάσσια περιοχή όπου ο Ίκαρος βρήκε τον θάνατο ονομάστηκε έκτοτε Ικάριο Πέλαγος ή Ικάριος Πόντος. Η περιοχή αυτή βρίσκεται νότια του νησιού που ονομάστηκε Ικαρία.” Έτσι διηγείται την ιστορία του Ικάρου ο Απολλόδωρος.

Και σκέφτομαι εγώ, ο Ίκαρος δεν κατερρίφθη ως ήρωας σε “αερομαχία υπέρ πίστεως και πατρίδος” ούτε κατέπεσε από “απρόβλεπτη μηχανική βλάβη” αλλά λόγω της παρακοής προς τον πατέρα του, από υπερφίαλο εγωισμό, ανόητο ενθουσιασμό, και ηλίθια ασχετοσύνη.

“Θεός σχωρές το παλικάρι” αλλά γιατί τιμούμε τον “αποτυχημένο βλάκα” με το να ονομάζουμε Ικάρους τους ήρωες ιπταμένους μας και την σχολή τους Σχολή Ικάρων; Ενώ θα έπρεπε τιμής ένεκεν στην διάνοια του Δαιδάλου να τους ονομάζουμε Δαιδάλους και την σχολή των ιπταμένων μας Σχολή Δαιδάλων, λέω εγώ. Μήπως είναι και αυτό συνεπακόλουθο της γενικότερης παρακμής και ηττοπάθειας που διακατέχει τους περισσότερους “νεοραγιάδες”; η περιθωριοποίηση των “αρίστων”; ή το “Σύνδρομο του Ικάρου”;

Η “τοξική προσωπικότητα” που διακατέχεται από το “Σύνδρομο του Ικάρου” έχει υπερβολική πίστη στον εαυτό του, έπαρση που εξελίσσεται σε παθολογικό ναρκισσισμό και αυτό-τυφλωτική οξυδέρκεια. Δηλαδή η σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας εκείνης που ροκανίζει τα θεμέλια της επιτυχίας, τα αρνητικά στοιχεία που οδηγούν σε συμπεριφορές αυταρχισμού, ευερεθιστικότητας, εσωστρέφειας, ανόητης παρορμητικότητας και αδυναμία συνεργασίας. Δηλαδή γενικότερα μία ψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας αυτής με έντονα στοιχεία αντικοινωνικής, αυτοκαταστροφικής και ναρκισσιστικής συμπεριφοράς.

Dr. Nikolaos Vrousgos, ND

Πηγή: http://lifehub.gr/