Διαστρέμματα, οστικές βλάβες και μώλωπες. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Views

1583

Τυπικά, ένας μώλωπας συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και  δημιουργούν προς την επιφάνεια  ένα ορατό μαύρο και μπλε σημάδι. Μώλωπας  οστών συμβαίνει όταν κάποιοι από τους ινώδεις ιστούς στο εσωτερικό του οστού, που ονομάζεται δοκίδες , είναι κατεστραμμένοι. Στην περίπτωση ενός κατάγματος οστού, το σύνολο των δοκίδων είναι κατεστραμμένοι προκαλώντας έτσι ένα «σπάσιμο». Ένας μώλωπας των οστών είναι ένα βήμα πριν από το σπάσιμο και  συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ένα κάταγμα.

Οι μώλωπες οστών είναι επώδυνοι και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, που συνήθως διαρκεί για μήνες. Μπορούν να προκληθούν από πολλές αιτίες, όπως αθλητικές κακώσεις, τροχαία ατυχήματα, σαν αποτέλεσμα από  πτώση ή σε άλλους ανθρώπους από αρθρίτιδα, και πολλούς άλλους κοινούς τραυματισμούς. Για παράδειγμα, έχετε πάθει εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε  διάστρεμμα της ποδοκνημικής;  Λοιπόν, το 50 τοις εκατό των ατόμων που έχουν υποστεί διάστρεμμα αστραγάλων είχαν  από πριν κάποιο είδος κάκωσης των οστών.                                                                                                                     Τα συμπτώματα των οστικών βλαβών περιλαμβάνουν:

   Πόνο  ή / και ευαισθησία στην πληγείσα περιοχή (συνήθως πόνος μετά από μια ημέρα ή δύο είναι ένδειξη για μώλωπες των οστών)

 Πρήξιμο στους ιστούς γύρω από το σημείο της βλάβης

 Αλλαγή στο χρώμα στην επιφάνεια του δέρματος                                                                                                    Πόνος στις αρθρώσεις κοντά στην περιοχή πρόσκρουσης                                                                          Διόγκωση των αρθρώσεων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι φυσικής αντιμετώπισης που συμβάλουν στην επίσπευση της θεραπείας και στη μείωση του πόνου.

Φυσικές θεραπείες για μώλωπες-κακώσεις οστών.                                                                       1. 1.Τρόφιμα & Συνήθειες που χειροτερεύουν την κατάσταση.

 Αλκοόλ – Το αλκοόλ αραιώνει το αίμα, εμποδίζοντας τη σωστή ροή και την επούλωση στην περιοχή της βλάβης. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσει την απορρόφηση ασβεστίου και να επιταχύνει την εκφύλιση των οστών.

 Επεξεργασμένα τρόφιμα – Ο κύριος λόγος για το ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα δρουν αρνητικά στους  μώλωπες των οστών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο, καθώς και σε  χημικά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Τα ανθυγιεινά επίπεδα του νατρίου βρίσκονται σε  σνακ, φαστ φουντ και αλλαντικά και προκαλούν υπερβολική απώλεια του ασβεστίου των οστών, μέσω των νεφρών.                                                                                Ζάχαρη – η ραφιναρισμένη ζάχαρη προάγει την φλεγμονή, η οποία είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλουμε για να θεραπευτεί η μελανιά των οστών. Παρόμοια με το αλκοόλ, η ζάχαρη επίσης αυξάνει επίσης την απέκκριση του ασβεστίου και ακόμη συμβάλλει σε  βλάβες του χόνδρου.

 Κάπνισμα – Μια συνήθεια που σίγουρα πρέπει να αποφύγετε για το καλό της υγείας των οστών σας και την υγεία γενικότερα είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα αποτελεί τροχοπέδη στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Επίσης, μειώνει το ρυθμό της επούλωσης των οστών.

  1. Τα τρόφιμα που βοηθούν: Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ  και γνωρίζουμε  ότι η βιταμίνη Κ είναι ευεργετική για τις κακώσεις των οστών , διότι βοηθά στη ρύθμιση  της πήξης  του αίματος. Τα   φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν επίσης στη μείωση της μόλυνσης και την προώθηση της οστικής πυκνότητας.

 Φρούτα – Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την επούλωση και είναι  βασικό συστατικό σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Βοηθά τη σύνθεση του  κολλαγόνου και θεραπεύει τη ζημιά στα οστά. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης τη γρηγορότερη θεραπεία των πληγών. Τροφές  που περιλαμβάνουν  βιταμίνη C είναι  τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, η παπάγια, το γκουάβα και  τα ακτινίδια.

 Γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί καλλιέργεια – Αυτού-και μόνο-τα είδη γαλακτοκομικών έχουν  υψηλό επίπεδο ασβεστίου, που  αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο για υγιή οστά. «Καλλιεργημένα γαλακτοκομικά» όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το βουτυρόγαλα και ορισμένα τυριά είναι πλούσια σε ασβέστιο και είναι τροφές που ο οργανισμός μπορεί πιο εύκολα να χωνέψει. Σπουδαία βοήθεια παρέχουν  επίσης τα προβιοτικά, διότι η καλή βακτηριακή χλωρίδα προωθεί την επούλωση, καταπολεμά τη μόλυνση και έχει αντιική δράση. Επίσης, η συνεργιστική σχέση μεταξύ ασβεστίου και πρωτεϊνών, οι οποίες είναι στα γαλακτοκομικά, είναι σε θέση να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο.

  1. Συμπληρώματα

 Λυσίνη  είναι ένα σημαντικό αμινοξύ για την υγεία των  οστών και της θεραπείας των πληγών. Αυτό το αμινοξύ βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά και αναγεννά τους ιστούς κατά τη διαδικασία της επούλωσης. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει τη λυσίνη, άρα  μπορείτε να το πάρετε σε μορφή συμπληρώματος ή να το βρείτε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, όπως  γαλακτοκομικά,  άγρια ​​ψάρια ,  φασόλια, μαγιά μπύρας, τυρί παρμεζάνα και  αυγά.

Βόριο –μία από τις ιδιότητές του είναι η ικανότητά του  να βελτιώνει την υγεία των οστών. Το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που λειτουργεί σε συνδυασμό με το ασβέστιο για την κατασκευή των οστών και  βοηθά τη θεραπεία και την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας. Επίσης, έχει βρεθεί ότι είναι σε θέση  να βοηθήσει την καταπολέμηση της πήξης του αίματος, όταν το σώμα προσπαθεί να θεραπευτεί από διαστρέμματα, μώλωπες και κατάγματα.

Bromelain – Το ένζυμο αυτό, που βρίσκεται συνήθως σε ανανά και παπάγια, βοηθά στην απορρόφηση των πρωτεϊνών στο σώμα και μειώνει τη φλεγμονή (όπως π.χ . την κυτταρίτιδα)  Ωστόσο, για να δώσει θετικά αποτελέσματα, πρέπει να ληφθεί σε υψηλή δόση  και αυτό,  είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη λήψη του σε μορφή συμπληρώματος. Χρειάζονται  500 έως 2000 χιλιοστόγραμμα βρομελαίνη σε δύο χωριστές δόσεις ανά ημέρα.

Horsetail. Εφοδιάζει με τα απαραίτητα μέταλλα τα οστά, ιδιαίτερα με πυρίτιο.

Μαύρο φραγκοστάφυλο. Πλούσιο σε ρουτίνη και υπεροσίδη, κατεχίνες, τανίνες, βιταμίνη C και φώσφορο, έχει πολύ καλές αντιρευματικές, παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Υπάρχουν διάφορες άλλες θεραπείες που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσει τα συμπτώματα της κάκωσης των οστών.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μια   κρέμα που περιλαμβάνει τις θεραπευτικές δυνάμεις της άρνικα, μύρτιλλο , σύμφυτο και αιθέρια έλαια λιβάνι, μαστίχα, ελίχρυσο και γωλθερία.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην επούλωση είναι η ανάπαυση. Όταν αντιμετωπίζετε μια κάκωση  των οστών, θα πρέπει πάντα να ξεκουραστείτε όσο μπορείτε και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχετε καταπονήσει την περιοχή. Φροντίστε να ανυψώνετε σωστά το οστό που έχει το πρόβλημα πάνω από το ύψος της καρδιάς, για να να μειωθεί το πρήξιμο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Διονύσιος Μεντές Φαρμακοποιός-Αρωματοθεραπευτής.

ΠΗΓΕΣ:http://draxe.com

www.arkopharma.gr