Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ

Views

603

Αυστραλοί επιστήμονες προειδοποιούν τώρα τις νέες μητέρες για τους κινδύνους της πρώιμης διακοπής του θηλασμού.

Οι ειδικοί και οι γιατροί όπως όλοι γνωρίζουμε, ενθαρρύνουν τον θηλασμό, καθώς τα οφέλη του είναι μεγάλα  και για το παιδί, αλλά και την μητέρα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της αυστραλιανής μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology, η διακοπή του θηλασμού πριν τους έξι μήνες, συσχετίζεται με 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος στην εφηβεία.

Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο έχουν επίσης τα παιδιά γυναικών που ήταν παχύσαρκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στο συκώτι, όπως η κίρρωση του ήπατος.

«Η μελέτη ενισχύει την ανάγκη προώθησης του μακρόχρονου θηλασμού και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα (δηλαδή όχι σε συνδυασμό με το βρεφικό γάλα) ώστε να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των επόμενων γενεών» τονίζει, σχολιάζοντας τα ευρήματα ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Oyekoya T. Ayonrinde, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η πιο συχνή νόσος του ήπατος στις ανεπτυγμένες χώρες και προσβάλλει έως και έναν στους τέσσερις ενήλικες. Εμφανίζεται όταν συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λίπους στο συκώτι από άλλη αιτία πέραν της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και είναι συχνότερη στα παχύσαρκα άτομα και στους διαβητικούς.

ΠΗΓΗ:www.msdpharmacy.gr/nea_ygeias