Καρπούζι: τόσο καλοκαιρινό και δροσερό!

Views

677

Είναι κόκκινο, ζουμερό, δροσερό, χορταστικό, καλοκαιρινό! Αναφορές γίνονται από την εμφάνισή του σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου ενώ εμφανίζεται περίπου τον 13º αιώνα και στην Ευρώπη. Η λέξη προέρχεται βέβαια από την τούρκικη «karpuz». Το χρώμα του καρπουζιού ποικίλλει από κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, αλλά πιο πολύ διαδεδομένες και γλυκιές είναι οι κόκκινες ποικιλίες που όλοι ξέρουμε.

Το καρπούζι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, ενισχύοντας έτσι το μεταβολισμό μας. Είναι μια καλή και συνάμα δροσιστική ιδέα να αποφύγουμε το βαρύ και πολύ φαγητό και έτσι να τον βοηθήσουμε ώστε να επιτευχθούν περισσότερες καύσεις. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου καταπολεμώντας έτσι τη δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα πρόκειται για ένα εξαιρετικό διουρητικό το οποίο αποτοξινώνει και καθαρίζει τα νεφρά από τα άλατα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το καρπούζι είναι από τα φρούτα εκείνα που διαθέτει  από τις λιγότερες θερμίδες ανά 100γρ και μάλιστα μόλις 30! Άρα παίζει σημαντικό ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το καρπούζι συνδυάζεται απόλυτα σε διάφορες κουζίνες του κόσμου με άλλα υλικά σε μοναδικές «γκουρμέ» απολαύσεις όπως, με λίγο προσούτο ή μαλακό τυρί.

Θα πρέπει λοιπόν πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως είναι από τα φρούτα με το μεγαλύτερο ποσοστό νερού: 90%, καθώς επίσης και μια σπουδαία πηγή ωφέλιμων ουσιών με ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας.

Επιμέλεια: Σύλβια Τ.