Κόκκινο κρασί: 4 πολύ καλοί λόγοι για να το αγαπάμε!

Views

1377

Η ιστορία του κρασιού χάνεται στο βάθος των αιώνων και για τις ευεργετικές του ιδιότητες έχουν ειπωθεί πολλά. Όλα ξεκινούν από τα φλαβονοειδή, ουσίες που βρίσκονται στο φλοιό των ρωγών, στα κουκούτσια και στα κοτσάνια του κρασιού, ιδιαίτερα του κόκκινου και είναι αυτές που ευθύνονται και για το κόκκινο χρώμα του. Τα φλαβονοειδή είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και με αντιικές ιδιότητες. Το ισχυρότερο φλαβονοειδές του κρασιού είναι η ρεσβερατρόλη η οποία παρατείνει τη ζωή κάθε οργανισμού. Βρίσκεται ακόμα στα φρούτα και στα λαχανικά με έντονο κόκκινο ή μαύρο χρώμα.

Οι ιδιότητες του κόκκινου κρασιού έχουν γίνει αντικείμενο πολλών μελετών, μερικές όμως από αυτές πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν διεξήχθηκαν σε ανθρώπους, αλλά σε πειραματόζωα. Φαίνεται, λοιπόν ότι το κόκκινο κρασί συγκεντρώνει μερικές–άκρως ενδιαφέρουσες-ιδιότητες και έχει σημαντικές ευεργετικές  δράσεις:

  1. Υπολιπιδαιμική και αντιθρομβωτική. Οι πολυφαινόλες που περιέχει ευνοούν την αύξηση της HDL(καλή χοληστερίνη) ενώ αντίθετα μειώνουν τη LDL(κακή χοληστερίνη), οδηγώντας έτσι σε μειωμένο κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και σε  μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.
  2. Βελτιώνεται η μνήμη και η γνωστική αντίληψη γιατί η ρεσβερατρόλη προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου. Η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από Alzheimer, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο Αμερικανικό Journal of Neurosciense.
  3. Πρόληψη εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, στους μαστούς και στο παχύ έντερο.
  4. Μελέτες από τα πανεπιστήμια του Κentucky και της Georgia αποδίδουν στις ανθοκυάνες του κόκκινου κρασιού ιδιότητες καταπολέμησης των κυττάρων που προκαλούν παχυσαρκία καθώς και αυτών που ευθύνονται για εμφάνιση λευχαιμίας.

Το κόκκινο κρασί αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και έχει ενδιαφέρον εδώ να δούμε και το λεγόμενο  «Γαλλικό παράδοξο». Ενώ οι Γάλλοι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες  ζωικών λιπών και έχουν υψηλότερη χοληστερίνη από τους Αμερικανούς, οι θάνατοι  από στεφανιαία νόσο στη Γαλλία είναι 2,5 φορές λιγότεροι . Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο κόκκινο κρασί, το οποίο καταναλώνουν καθημερινά οι Γάλλοι.

Μια «φυσιολογική» ποσότητα κρασιού που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά είναι αυτή που αντιστοιχεί σε 1-3 ποτήρια. Ένα ποτήρι έχει: 79 θερμίδες, 3,3 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνες 9,6 γραμμάρια αλκοόλη και 0 λιπαρά.

Μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνιστάμε καλό βούρτσισμα των δοντιών, γιατί πολλά από τα οξέα που υπάρχουν στο σταφύλι μεταφέρονται στο κρασί και ενδέχεται να κάνουν ζημιά στα δόντια, καθώς διαβρώνουν το σμάλτο τους.

Μέτρον Άριστον λοιπόν και… Στην Υγειά μας!!!

Επιμέλεια: Διονύσιος Μεντές-Φαρμακοποιός, Ναταλία Μεντέ-Φαρμακοποιός

Πηγές: «Συμπληρώματα Διατροφής» Γεωργίου Μανουσάκη, Ομότιμου Καθηγητή Ανόργανης Χημείας ΑΠΘ

Δημήτρης Γρηγοράκης – Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Mcs

Wine and Healthy Living, Drinkaware.co.uk