ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: μια συνύπαρξη αιώνων!

Views

892

Η δύναμη των αιθερίων ελαίων ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην καθημερινή θεραπευτική, μαζί με τη χρήση βοτάνων, τα αιθέρια έλαια έδιναν λύσεις και πρωτοστατούσαν στη θεραπεία ασθενειών και λοιμώξεων. Η δράση τους εστιαζόταν-από τότε-και στο σωματικό και στο ψυχικό και στο ενεργειακό πεδίο. Στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, με το πανάκριβο τότε αιθέριο έλαιο νάρδου  η Μαρία Μαγδαληνή άλειψε τα πόδια του Ιησού. Δεσπόζουσα, όμως θέση στην Ορθοδοξία, έχει η παρασκευή του Άγιου Μύρου, η  οποία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το Άγιο Μύρο ή αλλιώς «έλαιον ευχαριστίας», συμβολίζει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για ένα έλαιο που περιέχει ένα μείγμα 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών.

Τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο, είναι:  αρωματικά φυτά, δρόγες και αιθέρια έλαια, από τα οποία το σημαντικότερο είναι το ροδέλαιο το οποίο αποστέλλεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας. Τα συστατικά αυτά με διάφορες παραλλαγές και προσθήκες, εμφανίζονται σε καταλόγους από τον 8ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έλαιο, τον οίνο, το κιννάμωμον, την ίριδα, την μαστίχα Χίου , την αγγελική, το σάψιχο, τα μύρα, το  μυροβάλανο, τη ζινγκίβερη, την νάρδο και τα φύλλα ινδικού. Επίσης, χρησιμοποιείται και μόσχος, αιθεριούχο ζωικό έκκριμα από τον αδένα του αρσενικού μοσχαριού.

Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται κατ’ αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κάθε δέκα περίπου χρόνια.

Η «έψησις» αρχίζει τη Μ. Δευτέρα το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, οπότε αγιάζονται τα βασικά συστατικά του Μύρου κατά τη διάρκεια ειδικής ακολουθίας, στην οποία προΐσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Κι όπως ορίζει το τυπικό, ο Πατριάρχης ραντίζει με αγιασμένο ύδωρ τους λέβητες, τα σκεύη και τα υλικά για την παρασκευή του Αγίου Μύρου.

Στη συνέχεια, κρατώντας αναμμένα τα δικηροτρίκηρα, ανάβει τον κάθε λέβητα (πέντε συνολικά), στους οποίους έχουν τοποθετηθεί ως καύσιμη ύλη, φθαρμένα εκκλησιαστικά έντυπα, καθώς και άχρηστα ξύλα από διάφορα μέρη του ναού (αναλόγια, στασίδια κ.α.). Κατόπιν, ο Πατριάρχης αναγινώσκει περικοπές από το ιερό Ευαγγέλιο.

Η διαδικασία αυτή ακολουθεί με την ίδια τυπική διάταξη την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη, οπότε το Μύρο διαυγές πλέον, μεταγγίζεται σε μεγάλους αργυρούς αμφορείς, σε μικρά αργυρά δοχεία, καθώς και σε αλαβάστρινα, τα οποία μεταφέρονται στο Πατριαρχικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου.

Επιμέλεια: Διονύσιος Μεντές Αρωματοθεραπευτής-Φαρμακοποιός