Προφυλαχθείτε και Μαυρίστε

Views

562

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος.

Προφυλαχθείτε έξυπνα από τον ήλιο και προστατευτείτε.

Εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των σχετικών κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε αυστηρότερους κανονισμούς για τις ετικέτες που φέρουν τα αντηλιακά προϊόντα, απαγορεύοντας σημάνσεις όπως «100% προστασία από τον ήλιο», γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως 100% προστασία από τον ήλιο ή ασφαλές μαύρισμα.

Το πιο σημαντικό είναι οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι τα αντηλιακά φίλτρα προστασίας είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων απαραίτητων για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Τέλειο μαύρισμα λοιπόν ή τέλεια επιδερμίδα;

Και γιατί όχι και τα δύο, γιατί να μην υπάρχει ένα σωστό μαύρισμα χωρίς να παραμελείται η προστασία της επιδερμίδας;

Με μέτρια έκθεση στον ήλιο, η επιδερμίδα παράγει μια σκούρα χρωστική ουσία, που λέγεται μελανίνη και η οποία μπορεί να απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες (τουλάχιστο ένα μέρος τους). Όσο συσσωρεύεται η μελανίνη, τόσο το δέρμα μαυρίζει. Αυτή είναι η διαδικασία του φυσικού μαυρίσματος. Οι μελαμψοί άνθρωποι διαθέτουν περισσότερα μελανοκύτταρα άρα και μελανίνη στο δέρμα τους, ενώ οι ανοιχτόχρωμοι λιγότερα. Γι’ αυτό οι μελαχρινοί παθαίνουν πιο δύσκολα εγκαύματα από τους ξανθούς.

Ποια είναι η καλύτερη προστασία από τον ήλιο την καλοκαιρινή περίοδο;

Η πλέον ασφαλής λύση είναι ένα χοντρό πουκάμισο με μακριά μανίκια! Ειδικά για όσους εργάζονται ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Για αυτούς βέβαια αλλά και για όσους «συναντάνε» τον ήλιο στις παραλίες, οι ειδικοί προτείνουν, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφαλούς παραμονής κάτω από τον ήλιο, να «βοηθάνε» το δέρμα τους με πρόσθετα, ειδικά γαλακτώματα και λάδια, που απορροφούν μέρος των υπεριωδών ακτίνων.

Μάλιστα, ανάλογα με το δέρμα, μπορούν να επιλέξουν και τον αντίστοιχο δείκτη προστασίας.

Σε τελική ανάλυση αν θέλετε να ξεκινήσετε το καλοκαίρι… μαυρισμένοι, υπάρχουν και τα προϊόντα self tan που επιτυγχάνουν ένα απαλό ή πιο έντονο χρώμα (ανάλογα με το τι θα επιλέξετε), το οποίο πλέον μοιάζει πολύ με αυτό που προσφέρει ο ήλιος.

Λάβετε υπ’ όψιν όμως ότι το μαύρισμα, που προσφέρουν τα προϊόντα self tan είναι επιφανειακό και δεν παρέχει προστασία από τον ήλιο, επομένως, η χρήση αντιηλιακού κατά τις ώρες έκθεσης στον ήλιο και όλα τα μέτρα αντιηλιακής προστασίας θα πρέπει να ακολουθούνται κανονικά.

Ο ήλιος κάνει καλό, αλλά με μέτρο!

Η ωφέλεια είναι μεγαλύτερη, αν συνδυαστεί όχι με την ξάπλα της ηλιοθεραπείας, αλλά με πολύ κολύμπι και παιχνίδι στην παραλία, αποφεύγοντας τις ώρες της ημέρας, που ο ήλιος είναι πιο δυνατός.

Πηγή : www.pharmamanage.gr