Το άσπρο και το μαύρο…

Views

906

Ψάχνω τρόπους για να απεγκλωβιστώ όταν νιώθω ότι το μυαλό μου κινείται στα άκρα. Έχω βρει έναν δικό μου τρόπο για να το κάνω αυτό. Είναι παιδικός αλλά αποτελεσματικός. Με φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια και την αλήθεια δεν την φοβάμαι γιατί πλέον ξέρω ότι με ελευθερώνει.

Έχω φτιάξει μια παλέτα με χρώματα, πολλά χρώματα. Στις άκρες της παλέτας έχω βάλει τα δύο βασικά, το άσπρο και το μαύρο. Κάθε φορά, λοιπόν, που μου συμβαίνει κάτι έχω εντοπίσει ότι οι σκέψεις μου κινούνται ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Μία στο άσπρο και μία στο μαύρο. Και προσπαθώ να τα αποφύγω.

Γιατί το μαύρο με κάνει να νιώθω πολύ αρνητικά και το άσπρο πολύ θετικά. Και η πραγματικότητα δεν είναι ούτε άσπρη , ούτε μαύρη.  Θέλω να αντιληφθώ όλα τα συναισθήματά μου και να εντοπίσω σε μια δεύτερη φάση ότι δεν είδα ή δεν ήθελα να δω. Το απόλυτο δεν θέλω να με εκφράζει γιατί εμπεριέχει σκληρότητα και αδράνεια. Εγώ, όμως, θέλω να κινούμαι όπως το γαλάζιο της θάλασσας, όπως το πράσινο των φύλλων, να λάμπω όπως το χρυσοκίτρινο του φωτός, να μοιάζω με ουράνιο τόξο όταν σταματάει η βροχή, να έχω τη γεύση του πορτοκαλιού και το άρωμα του βασιλικού.

Μέσα από αυτό το παιχνίδι με τα χρώματα ανακάλυψα, από την πρώτη φορά που το δοκίμασα, ότι δεν ήμουν εγώ όταν πήγαινα μία στο άσπρο και μία στο μαύρο. Δεν ήμουν αυτό που θα μπορούσα να είμαι. Γιατί  το μαύρο και το άσπρο ήταν οι αδυναμίες μου, οι ανασφάλειές μου και οι φόβοι μου. Όλα αυτά που υποστήριζαν τον φαύλο κύκλο της επανάληψης ενός σχεδίου χωρίς χρώματα, ενός σχεδίου μόνο από μολύβι και χαρτί. Και εγώ δεν είμαι μόνο ότι με φοβίζει , είμαι και ότι θέλω να γίνω.

Έτσι , λοιπόν, κάθε φορά που πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο «χρώματα» για ότι μου συμβαίνει δεν τον αφήνω να αφεθεί σε καμία μαύρη εκδοχή και καμία άσπρη ψευδαίσθηση. Το άσπρο και το μαύρο δεν έκαναν ποτέ κανένα πίνακα ξεχωριστό, ήταν πάντα μόνο η βάση.

«Αν ό,τι βλέπεις ταιριάζει γάντι με την πραγματικότητα που σε βολεύει, τότε μην πιστεύεις στα μάτια σου» – Χόρχε Μπουκάι .

Επιμέλεια: Κουλογεωργίου Ελένη

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια