Υπέρταση: πάρτε την πίεση…στα χέρια σας!

Views

1278

-Τους τελευταίους μήνες ο παππούς μου ο Θανάσης παραπονιέται συχνά για ζαλάδες και πονοκεφάλους …

Μπορεί τα συμπτώματα αυτά να μη σχετίζονται πάντα με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά οι μετρήσεις που έκανε ο παππούς τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι είναι υπερτασικός!

Τι είναι η αρτηριακή πίεση 

Είναι η δύναμη με την οποία η καρδιά εξωθεί το αίμα προς τα αγγεία σε κάθε παλμό. Η αρτηριακή πίεση αποτελείται από τη συστολική (μεγάλη) και τη διαστολική (μικρή), ή « της καρδιάς» όπως πολλοί συνηθίζουν να την αναφέρουν. Η μέτρησή της αναγράφεται π.χ. ως 130/80mmHg.

Τι είναι υπέρταση

Είναι η κατάσταση κατά την οποία η πίεση μέσα στα αγγεία είναι ΑΥΞΗΜΕΝΗ με αποτέλεσμα η καρδιά να ασκεί μεγαλύτερη πίεση για την εξώθηση του αίματος. Επειδή η υπέρταση είναι ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ, για να διαγνωσθεί πρέπει να μετρηθεί. Πολλές φορές η αρτηριακή πίεση μετριέται λανθασμένα. Οι οδηγίες για τη μέτρησή της είναι οι εξής:

  • καθόμαστε τουλάχιστον 5 λεπτά
  • είμαστε χαλαροί, ήρεμοι, σε ευχάριστο περιβάλλον
  • δεν έχουμε πιει καφέ και δεν έχουμε καπνίσει την προηγούμενη μισή ώρα
  • ακουμπάμε το χέρι μας σε σταθερό σημείο

Θα χρειαστεί, ίσως, να πάρουμε 2 και 3 μετρήσεις. Συνήθως πολλοί μετρούν την πίεσή τους όταν δε νιώθουν καλά, όταν εκνευριστούν ή έχουν πονοκέφαλο, με συνέπεια αυτή να είναι αυξημένη ή πολύ χαμηλή και να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική πίεση.

Γιατί η υπέρταση θεωρείται επικίνδυνη

Υπολογίζεται ότι το 25-30% του πληθυσμού παρουσιάζει υπέρταση. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πολλά όργανα στο σώμα μας, όπως στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα νεφρά και σε αγγεία και ευθύνεται για:

-το 67%των καρδιακών επεισοδίων

-το 77% των εγκεφαλικών επεισοδίων

-το 74% της καρδιακής ανεπάρκειας

-οφθαλμολογικά προβλήματα ( στην όραση και αιμορραγίες ματιών)

Πως μπορεί να θεραπευτεί η υπέρταση

Αν και η υπέρταση μπορεί να θεραπευτεί, είναι μικρό το ποσοστό των υπερτασικών που το έχει καταφέρει με επιτυχία. Από τους 100 ασθενείς, περίπου οι 50 βρίσκονται σε θεραπεία και από αυτούς μόνο το 8-25% έχει ρυθμίσει την πίεσή του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η συνεργασία γιατρού και ασθενή είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της κυριότερης αιτίας θανάτου από καρδιοαγγειακά νοσήματα. Συνήθως οι υπερτασικοί έχουν και υψηλή χοληστερίνη, είναι παχύσαρκοι και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την υγεία τους, ιδιαίτερα αν είναι και καπνιστές.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου, θα πρέπει να γίνει αντιμετώπιση όλων αυτών των παραγόντων και όχι μεμονωμένα κάποιου μόνο. Επίσης ο συνδυασμός «διατροφή χωρίς αλάτι» και «άσκηση» σε τακτική βάση συνηγορούν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, όταν αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Η θεραπεία της υπέρτασης έχει καταφέρει να εξαλείψει σχεδόν πλήρως τη νεφρική ανεπάρκεια και να μειώσει :

-τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 45% περίπου

-τα καρδιακά επεισόδια κατά 25%

-την καρδιακή ανεπάρκεια κατά 50%

Ας λάβουμε τα μέτρα μας λοιπόν…

Άλλωστε «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Επιμέλεια: Σαββοπούλου Γκόλφω – Ειδικός Καρδιολόγος – Σύγχρονο Καρδιολογικό Κέντρο

Πλ. Γεωργίου Α 30-32, Πάτρα – Τηλέφ: 2610274278