ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ: “Διαβάζοντας» το πρόσωπό μας

Views

2895

Όλοι μας κάθε φορά που συναντάμε ένα καινούργιο άτομο συνηθίζουμε να προσπαθούμε να μαντέψουμε το χαρακτήρα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ενώ η συναισθηματική μας αντίδραση μπορεί να είναι και έντονη.

Δηλαδή βλέποντας κάποιον για πρώτη φορά μπορεί να αισθανθούμε πως μας απωθεί, ίσως να μας προκαλεί φόβο σαν πρώτη αντίδραση και σε μερικές περιπτώσεις ίσως νιώσουμε ότι “ερωτευόμαστε με την πρώτη ματιά”!!!

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου που συνδέονται με τον χαρακτήρα, όπως “θεληματικό πηγούνι”, “ευφυές μέτωπο”, “αισθησιακά χείλη”, “γερακίσια μύτη”, “καλοσυνάτα μάτια», εκφράσεις που και σήμερα χρησιμοποιούνται όπως και παλαιότερα και αποκαλύπτουν συγκεκριμένες πλευρές του χαρακτήρα μας. Οι σταθεροί χαρακτήρες τείνουν να έχουν στενό μέτωπο ενώ ένα μέτωπο αρμονικό προς το υπόλοιπο πρόσωπο, είναι σημάδι «ευγενικού» χαρακτήρα. «Τα φρύδια είναι η σημαντικότερη ένδειξη του ανθρώπινου χαρακτήρα». Όμως αυτή η φράση γράφτηκε το 18º αιώνα όπου χρησιμοποιούσαν τσιμπιδάκια για βασανιστήρια και όχι για καλλωπιστικούς σκοπούς, γι αυτό και δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα.

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι κοιτούσαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αυτό τους οδήγησε βέβαια στην υπόθεση να το αποκαλέσουν “Καθρέφτη της ψυχής”. Ούτως ή άλλως ο καθένας από εμάς έχει ένα μοναδικό πρόσωπο που αφορά τον δικό του χαρακτήρα.

Η επιστήμη της φυσιογνωμικής κάνει αναφορές με τον Αριστοτέλη αρχικά που θεωρείται πως είχε μεγάλο ταλέντο καθώς επίσης και με τον Ιπποκράτη. Αργότερα βέβαια τη σκυτάλη της επιστήμης ανέλαβε η μαντική τέχνη και βέβαια μιλάμε για τα μεσαιωνικά χρόνια. Οι Κινέζοι επίσης ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερο σύστημα φυσιογνωμικής που φτάνει πολύ παλιά με ινδικές επιρροές και παραμένει σπουδαία μέθοδος ανάλυσης χαρακτήρα για τους Κινέζους ακόμα και σήμερα.

Τεράστια εφαρμογή σήμερα και εξαιρετική συμβολή έχουν τα συμπεράσματα αυτής της επιστήμης, θα λέγαμε σε Ψυχολογία – Ψυχιατρική καθώς και σε Εγκληματολογία. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εγκληματολογία, από τις αρχές του 1900 έως και σήμερα χρησιμοποιείται ως βασική μέθοδος για τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας ενός εγκληματία. Πάντως όπως και να είναι, τέλειο πρόσωπο μην ψάχνουμε. Απλούστατα δεν υπάρχουν ιδανικά χαρακτηριστικά και απλά κάτι κατώτερο, λιγότερο και ατελές, αντισταθμίζεται από κάτι άλλο όπως καλό δέρμα, κάτι που είναι πιο καλά διαμορφωμένο ή περισσότερο λαμπερό χρώμα κτλ.

Έχει αποδειχτεί και επιστημονικά πλέον πως το πρόσωπό μας αντανακλά ολόκληρο τον ψυχικό κόσμο μας, τη νοοτροπία, την υγεία καθώς και το ενεργειακό μας επίπεδο. Μελετώντας κανείς ενδελεχώς το πρόσωπο του άλλου, μπορεί να βγάλει αξιόλογα συμπεράσματα για τον χαρακτήρα και τις προθέσεις του αλλά και τις ευαισθησίες του.

Όπως είπε και ο Αριστοτέλης: «Είναι δυνατό με κάποιο τρόπο να φυσιογνωμονούμε. Οι ψυχικές διαθέσεις ακολουθούν την κατάσταση των σωμάτων και δεν είναι άσχετες και αμέτοχες από τις κινήσεις και τα πάθη του σώματος, αλλά συγκινούνται και συμπάσχουν με αυτό».!

Επιμέλεια: Σύλβια Τ.