100γρ σοκολάτας την ημέρα…τον καρδιολόγο κάνουν πέρα! (ΑΛΗΘΕΙΑ)

Views

593

Μετά από 12 χρόνια έρευνας, οι λάτρεις της σοκολάτας υγείας μπορούν να την απολαμβάνουν χωρίς ενοχές γιατί φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση: 50-100γρ , σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου κατά 25%, για θάνατο εξαιτίας εμφράγματος και 23% για θάνατο εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα άτομα αυτά ήταν νεαρά με μικρότερο βάρος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και γυμνάζονταν περισσότερο-παράγοντες που ούτως ή άλλως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν πως τα οφέλη δεν αφορούν μόνο στη μαύρη σοκολάτα αλλά και σε άλλα είδη όπως η σοκολάτα γάλακτος.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες, γι αυτό και τα άτομα που την κατανάλωναν ήθελαν να γυμναστούν, για να κάψουν τις θερμίδες της. Και βέβαια τα περισσότερα άτομα κατανάλωναν τελικά 100γρ την ημέρα και όχι καθημερινά, οπότε πρέπει να είμαστε «προσεκτικοί».

Πάντως τα φλαβονοειδή, το ασβέστιο και τα λιπαρά οξέα του γάλακτος, μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν τη συσχέτιση που παρατηρήθηκε.

Σε άλλες μελέτες έχει συσχετισθεί η μείωση της αρτηριακής πίεσης με την κατανάλωση σοκολάτας. Παρά τα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η σοκολάτα συνδέεται άμεσα και με την αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία μπορεί τελικά να βλάψει την καρδιά.

Το μήνυμα τελικά είναι πως αν έχουμε ένα υγιές βάρος, το να τρώμε σοκολάτα με μέτρο μπορεί να ωφελήσει, τόσο εμάς, όσο και την καρδιά μας. Το να καταναλώνει ένα υπέρβαρο άτομο 100γρ σοκολάτας καθημερινά, είναι κάτι που δε συνιστάται.

Επιμέλεια: Σαββοπούλου Γκόλφω – Ειδικός Καρδιολόγος – Σύγχρονο Καρδιολογικό Κέντρο

Πλ. Γεωργίου Α 30-32, Πάτρα – Τηλέφ: 2610274278