Αιθέριο Έλαιο Γεράνι (Geranium/Pellargonium asperum CV egypt)

Views

1267

Αυτό το αιθέριο έλαιο δεν προέρχεται από τα γεράνια, αλλά από ένα εντελώς διαφορετικό είδος φυτού:τo φυτό pelargonium graveolens. Η μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτό το αιθέριο έλαιο παγκοσμίως παράγεται στο νησί Reunion στη Μαδαγασκάρη, με απόσταξη με ατμό από τα πράσινα μέρη του φυτού, ειδικά από τα φύλλα. Καλλιεργείται εκτεταμένα και σε Γαλλία, Αφρική, Ιταλία, Κορσική, σε περιοχές που δεν τις πιάνει παγωνιά.

Το αιθέριο έλαιο Γερανιού ανήκει στις μεσαίες νότες, όπως λέμε στην Αρωματοθεραπεία, και έτσι έχει δράση στα περισσότερα συστήματα του οργανισμού μας, καθώς και στο μεταβολισμό.

Κύρια χημικά/αρωματικά  μόρια, στα οποία οφείλονται οι δράσεις του είναι διάφορες αλκοόλες και εστέρες. Η βιοχημική του σύνθεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο που φύεται. Η εισπνοή του και μόνο ηρεμεί και ταυτόχρονα αναζωογονεί σώμα και ψυχή. Όταν είμαστε αδύναμοι, αυξάνονται οι πιθανότητες να δεχτούμε σωματική ή «ψυχική» επίθεση. Για να ενισχύσετε τον εαυτό σας βάλτε σε ένα βαμβάκι μερικές σταγόνες αιθέριο ελαίου γερανιού και εισπνεύστε το. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλες συσκευές διάχυσης, οπότε η δράση του αιθέριου ελαίου θα απλωθεί σε όλο το δωμάτιο!

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Αιμοστατικό, αντιβακτηριδιακό, αντιβιοτικό, αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, αιμοστατικό (πολύ αποτελεσματικό), αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό του δέρματος, τονωτικό.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

  • Νευρικό σύστημα: για συναισθηματική ισορροπία, κατά του στρες, προάγοντας τη χαλάρωση, άγχος, κατάθλιψη, νευραλγίες, ανασφάλεια.
  • Αναπαραγωγικό : εξισορρόπηση των ορμονών σε όλα τα στάδια της ζωής της γυναίκας, ιδιαίτερα κατά την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση. Μυκητίαση γεννητικών οργάνων, αλλά και δερματικές μυκητιάσεις.
  • Απεκκριτικό : ελαφρύ διουρητικό, για πέτρες και διαταραχές της ουρικής οδού.
  • Μυϊκό : ρευματισμοί, αρθρίτιδες, τενοντίτιδες.
  • Δέρμα: ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος, φραγμένους πόρους, αφυδατωμένη επιδερμίδα, έρπη, ψείρες, ξηρό έκζεμα, φλεγμονές, λιπαρότητα, κυτταρίτιδα, έλκη, πληγές.
  • Επίσης σε κυκλοφορικές διαταραχές-φλεβίτιδα, γαστρεντερίτιδα, αντικουνουπική δράση.

ΑΝΑΜΙΓΝΥΕΤΑΙ πολύ καλά και συνεργάζεται για καλύτερα αποτελέσματα με τα Αιθέρια Έλαια:  λεβάντα, σιτρονέλλα, δενδρολίβανο, γιασεμί, τριαντάφυλλο, κυπαρίσσι, υλανγκ και με όλα τα εσπεριδοειδή.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Καλό είναι να αποφεύγεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Tips:

Πριν από κάποιο γεγονός που σας προκαλεί άγχος, εισπνεύστε απ’ ευθείας από το μπουκάλι, για 2-3 λεπτά. Θα «ισορροπήσετε» και θα είστε πιο άνετοι!

Για απαλό και σφριγηλό δέρμα προσθέστε 35 σταγόνες αιθερίου ελαίου γεράνι σε 100 ml αμυγδαλέλαιο και κάνετε μασάζ στο σώμα σας!

Για κυτταρίτιδα και κατακράτηση προσθέστε στη μπανιέρα 6 σταγόνες και αφεθείτε στη μαγευτική επίδραση του γεράνιου.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Οτιδήποτε κατώτερης ποιότητας, αφ’ ενός δεν θα έχει δράση, αφ’ εταίρου θα δημιουργήσει προβλήματα.

Επιμέλεια: Διονύσιος Μεντές Φαρμακοποός-Αρωματοθεραπευτής

Πηγές:

Shirley Price-πρακτική αρωματοθεραπεία

Αγγελική Προδρομίδη-οδηγός αρωματοθεραπείας

Apivita essential oils

Dr Νίκος Χρηστίδης ιατρός

Scott Gunningham μαγική αρωματοθεραπεία